| | | | |
Luonnonystävä
Seikkailija ja maailmanmatkaaja
Pelimies ja urheilija
Historioitsija
Ennätystehtailija ja vedonlyöjä
Korpifilosofi
Muut harrastukset

Harrastukset > Korpifilosofi

Korpifilosofi

"Mielenkiintoista tulevaisuudessa ei ole se, miltä se näyttää, vaan se, miten siihen valmistautuu.
Kun yksi tyytyy kohtaloonsa, toinen muokkaa omansa haluamakseen
." (joku viisas)

Vaikka tulevaisuus on yhteinen, se ei ole kaikille samanlainen.

Todettakoon heti kärkeen, etten tunnusta mitään valtauskontoa - kuulun kyllä evankelisluterilaiseen kirkkoon lähinnä verenperintönä kuten varmaan suurin osa suomalaisista. Kirkossakäynnit ovat rajoittuneet lähinnä häihin ja hautajaisiin. Suuntaa elämälle olen etsinyt mm. luonnosta, biologiasta, kirjallisuudesta ja haastattelemalla viisaita vanhuksia Harald Hirmuisen tapaan.

Maailman turuilta on kotiinviemisiksi jäänyt paljon mietittävää: Nepalin munkeilta, inkojen jälkeläisiltä, länsiafrikkalaisilta rastoilta ja jopa turkulaisilta olen oppinut yhtä ja toista.

Jehovantodistajat ja mormonit osaavat jo kiertää oveni kaukaa, kun pari kertaa olen toivottanut heitä peremmälle:
- Tervetuloa vain, olenkin käännyttänyt jo satakunta teikäläistä!

***

En myöskään kanna minkään puolueen jäsenkirjaa taskussa. Olen todennut mielekkäämmäksi pitää ovet samoin kuin mielen avoinna kaikkiin suuntiin. Tästä syystä mm. kieltäydyin kohteliaasti Nuorsuomalaisten ehdokkuudesta takavuosien eduskuntavaaleissa.

Yhteiskunnallista / poliittista kantaani voisi kuvata näin: teen itseäni kiinnostavia asioita, jotka johtavat mielellään ylemmäs Maslowin tikapuilla ja ovat hallitussa syy- ja seuraussuhteessa toisiin asioihin. Otan kaikissa toimissani realistisessa määrin huomioon myös muut ihmiset. Minulle tämä määritelmä on riittänyt.

Ihmiskunta elää kehityskaarensa sellaista vaihetta, jossa luonnon, yli-inhimillisen ja ihmisen itsensä suhteet ovat kovalla koetuksella. Vuonna 2003 edesmennyttä Georg Henrik von Wrightiä lainatakseni "emme tiedä, pystymmekö enää estämään lajin tuhoutumista maapallolta". Elämänasenteena pelkällä humanismilla ei mielestäni saavuteta kaikkia niitä asioita, jotka johtavat hyvään ja ihmisarvoiseen elämään. Sen sijaan myönnän auliisti ohjailevani lähipiiriäni - ja sitä kautta vähin erin muutakin kansaa - kohti "tarinayhteiskuntaa", jossa parhaimmat elämykset saadaan jakamalla onnistuneita kokemuksia naamatusten.

Länsimaisessa tietoyhteiskunnassa media ja markkinavoimat ohjailevat sätkynukkeihmistä - lööpit ja pinnalliset talk-showt kertovat meille päivittäin, minkä on "trendikästä". Monissa käytännön asioissa olen pannut merkille, että kuljen mieluummin valtavirtaa vastaan, jos asiat hoituvat siten helpommin tai mukavammin.

Tässä muutamia esimerkkejä:

1. Kun digitaalinen rannekello oli muotia,"edelläkävijät" yrittivät epätoivoisesti saada numeroita näkyviin myös pyörää ajaessaan tai muuten toinen käsi varattuna. Huvittavaa oli myös kuulla trendi-ihmisten väittävän naamat peruslukemilla pystyvänsä hahmottamaan "riittävän hyvin", paljonko aikaa bussin lähtöön on, jos kello näyttää esim. 17.38. Digitaalinäyttöistä kelloa ei käytetä enää kuin urheilukilpailuissa. Eräs tuntemani blondi tuskaili kerran ääneen, ettei muista varmasti, tuliko sovittua treffit 8.30 vai 3.80...
2. Lentopallon ja pesäpallon käsittämättömällä pistelasku-uudistuksella haettiin lajeille trendikkyyttä. Moka, jolla on pilattu pelien koko luonne.
3. Sähköhammasharjaa kokeilin vuoden - ja heitin roskiin epämukavana ja hankalana käyttää. Vanhassa vara parempi - reikiä mulla ei juuri ole ollut. Trendikoneen käyttäjät ihmettelevät vuotavia ikeniään.
4. Kylpyamme on minusta aina voittanut suihkun - joka suhteessa. Kun saneerasin kotiini ahtaan sähkösaunan tilalle tilavan kylpylän, sain kuulla tekeväni epätrendikkäästi. Mainosten kiireiset mallit käyvät pikaisesti suihkussa ja "menevät". Mihin?
5. Salakkaonginta on minusta aina ollut tehokkain ja nautittavin kalastusmuoto. Ahventa ja muuta hyötykalaa saa juuri sen määrän mitä tarvitsee - roskakaloista ei tarvitse välittää. Trendikästä sen sijaan on vetää uistinta moottoriveneen perässä - viis häiriintyvistä mökkiläisistä.
6. Snorklaus on helpompaa, edullisempaa ja monessa mielessä hauskempaa kuin laitesukellus. Mutta koska siihen ei kuulu kalliita kursseja ja laitteita ja pukuja, ei se voi olla trendikästä.
7. Iltapäivälehtien lukeminen ja niistä pursuavan julkkiselämän seuraaminen on trendikästä. Ostin ensimmäisen ja viimeisen Iltalehteni vuonna 1985... Jonkun korisevakankkusen janimarkopetterin vuositulot, eroamiset tai huumekokeilut eivät kiinnosta.
8. Polkupyöräilyssä on oleellisinta helppo ja mukava ajoasento. Tämän päivän valmistajien mielestä kaikki haluavat trendikkään aerodynaamisen kilpa-ajoasennon, joka saadaan aikaan ohjaustangon tilalle kehitetyllä merkillisellä kepakolla. Selkä- ja niskakivut kuuluvat asiaan. Vaihdoin vanhasta mummonpyörästä maastopyörääni tangon, eikä lopputulos ole yhtään hullumpi. Voikohan idean patentoida...?
9. Sekakuorot laulavat sukupolvesta toiseen sovituksia, joissa sopraanot on kirjoitettu luonnottoman korkeiksi, vaikka tavalliset kuulijat eivät voi sietää kirkuvia naisääniä. Olen ajatellut perustaa trendikkään mieskuoron, jossa ylintä stemmaa laulavat korviahivelevät alttoäänet!
10. On trendikästä olla Amerikan-vastainen eikä nähdä tämän maan toimissa mitään hyvää. Mitähän tämä median pyörittelemä jengi kattelisi esimerkiksi elokuvissa tai söisi hampurilaisbaareissa ilman jenkkiherkkuja?
11. Tietokonemaailmassa olen ollut alusta saakka vannoutunut Macin käyttäjä. Pitkälti tästä syystä olin ollut visuaalisen ja helppokäyttöisen tiedonluonnin ja -siirron maailmassa jo kymmenen vuotta ennen kuin Microsoft onnistui luomaan Windowsinsa! Tietokoneviruksista ei ole koskaan tarvinnut kantaa huolta. PC-jengi taistelee härkäpäisesti oman hankalan järjestelmänsä kanssa, koska kuvittelee, "ettei miljardi kärpästä voi olla väärässä".
12. Lihan kanssa pitää juoda trendikkäästi punkkua ja kalan kanssa valkoviiniä. Muuten saa välittömästi kuulla olevansa sivistymätön juntti. Erivärisiä viinejä tulee saada juoda vapaasti ja muiden stereotypioista huolimatta omien mieltymystensä mukaan!
13. Sähköiset kalenterit ovat vihoviimeinen keksintö! Multa menee viisi sekuntia sovitun ajan tsekkaamisessa ja ylöskirjaamisessa tavalliseen taskuallakkaan - kaverit valittaa, "etteivät nyt ole juuri koneen ääressä", "työkoneella on eri merkinnät kuin kotikoneella" tai avaavat minuuttikaupalla omia "käteviä" memolaitteitaan. Trendivempeleet kaatuvat pari kertaa kuussa vieden kaikki tiedot mukanaan. Olen vakuuttunut siitä, että ihmiskunta palaa vielä perinteiseen kynä ja paperi -menetelmään.
14. Uskomaton trendi-ilmiö vaatemaailmassa on napitettavat farkut! Onkohan kukaan laskenut, montako tuntia vuodessa menee niiden saatanan nappien räpläämiseen sen sijaan, että yhdellä tarkkaan harkitulla kädenliikkeellä vetäiseen vetoketjun ylös ja alas? Tähän ei voi kuin nauraa... ja katsoa sivusilmällä muodin perässä juoksevien tuskastuneita ilmeitä kusirännillä.
15. Uutisvuodot, hytösshowt ja idolssit ovat trendikkäitä kulttiohjelmia, joista kaikkien tulee ymmärtää nauttia. Mistä löytyisi se lapsi, joka kysyisi kirkkain silmin, "miksei noilla sedillä tuossa nakuvisailussa ole vaatteita"?

Hah! Jos elämä joskus tuntuu puisevalta, lukaisen tämän sivun pari kertaa hitaasti läpi... ja kas kummaa: jaksan taas raahautua R-kioskille ostamaan uusimman trendijulkaisun!

Kaikkien "trendi-ihmisten" pitäisi lukea uudestaan kirja Keisarin uusista vaatteista!

Lehtijutut ja haastattelut